Napi Vegan

Napi Vegan

Tudtad? A gyapjúzsírt magadra kenni nem túl guszta

A lanolin

2016. december 02. - NapiVegan

 how-to-raise-sheep.jpg

Élelmiszerekben fényezőanyagként, kozmetikumokban, gyógyszertári készítményekben, kenőcsökben  és szappanokban használják a lanolint, vagyis a gyapjúzsírt.

Ez az igen gyakori és olcsónak nevezhető anyag számos termékben megtalálható. A krémek és kenőcsök mellett a rúzsoknak, ajakbalzsamoknak, waxoknak és szemhéjfestékeknek is gyakori összetevője. Lényegében a gyapjúzsírról van szó, melyet a birkák faggyúmirigye termel. 

lanolin.jpg

Az anyag előállítása a gyapjú feldolgozásához kötődik, annak tisztítása során nyerik ki ezt a zsiradékot, ugyanis a gyapjú mosása közben savakat adnak a mosóvízhez, amely során a gyapjúzsír kiválik és egybefüggő réteget alkotva elkülönül a víztől. A gyapjúiparról itt lehet bővebben olvasni, a lényeg, hogy erőszak és a birkák fizikai bántalmazása kötődik ehhez az anyaghoz. A nyírás egyáltalán nem kellemes a birkák számára. Éppen emiatt a lanolin nem vegán, plusz ha belegondolunk eléggé undorító dolog egy másik élőlény mirigyváladékát magunkra kenni.

A termékeken E913 vagy lanolin kiírással szerepelhet. 

Kövess Facebook-on és ha tetszett a cikk, akkor oszd meg ismerőseiddel is!

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapvegan.blog.hu/api/trackback/id/tr912015298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

benderlog 2016.12.02. 19:28:33

Más mirigyvaladek nem okoz gondot?
süti beállítások módosítása