Az ünnepekre készülődve a legtöbben valami különleges, nem hétköznapi receptet keresnek. Ilyenkor az emberek szeretnek és hajlandóak is újdonságokat kipróbálni, mint amilyen a diós sült is.
Hozzávalók:
- 3 db kelkáposzta levél
- 1 nagyobb vöröshagyma apróra szeletelve
- 10 dkg apróra vágott gomba
- 3 gerezd fokhagyma
- 40 dkg sűrített paradicsom
- 25 dkg aprított, pirított és beáztatott dióféle (dió, mogyoró, mandula)
- 10 dkg megfőzött gabona (árpa, bulgur, stb.)
- 2 ek aprított petrezselyem
- 10 dkg növényi sajt
Olajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a felszeletelt gombát is. Ha a gomba megpuhult, akkor hozzáadhatjuk a sűrített paradicsomot, a petrezselymet és a fokhagymákat fokhagymanyomóval belenyomhatjuk. Addig főzzük, amíg a paradicsomszósz nem kezd el bugyogni. Ekkor levesszük a tűzről, hozzákeverjük az aprított magféléket, a főtt gabonát és a sajtot is.
A formánkat olajozzuk meg, rendezzük el benne a kelkáposzta leveleket, majd a masszát öntsük bele a formába. 45-50 percig 160 fokon süssük, amíg aranybarnára nem sül a teteje.