Napi Vegan

Napi Vegan

Tudtad? Nem az eper színezi be a joghurtodat, hanem egy tetű

A kármin

2016. november 25. - NapiVegan

Hogy mi a közös az eperjoghurtban, cukorkákban, lekvárokban, színezett szeszesitalokban vagy egy vörös árnyalatú rúzsban, pirosítóban? Egyértelműen a színanyag, azaz a piros, pontosabban a kármin. Kevesen tudják, de ételeinkben a legáltalánosabban elterjedt piros ételfesték a kármin, de ugyanezt az anyagot a kozmetikaipar is használja.

A "csoda" anyag forrása pedig nem más, mint a megtermékenyített bíbor pajzstetű nőstényegyedeinek teste. A tetvek Peruban és Mexikóban élnek a fügekaktusz(farm)okon élősködve. a A nőstény tetveket megölik, testüket porítják, majd extrakcióval kárminsavat nyernek ki, amelyet oldás, bontás és desztillálás folyamata követ egy bonyolult ipari eljárásban. Ezután már csak a felhasználó iparágak gyáraiba kell elfuvarozni és a tetves terméket a vásárlókra sózni.

A termékeken E120, kármin vagy kárminvörös megnevezéssel szerepel, vagy egyszerűen csak természetes színezékként, amikor nem tüntetik fel pontosan a színezőanyagot. Gondolom magadtól te se ennél tetűt, akkor miért hagyod, hogy mégis megetessék veled vagy rávegyenek, hogy magadra kend?

Kövess Facebook-on és ha tetszett a cikk, akkor oszd meg ismerőseiddel is!

Mentés

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapvegan.blog.hu/api/trackback/id/tr3611997052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Borzasztó Károly 2016.12.09. 21:18:15

Sajnos nincs igazad. Az E120 rendelkezik végtermékre vonatkozóan technológiai funkcióval, így fel kell tüntetni az adalékanyagok összetevői között.
Egyébként mindegyik gyártó színez persze, de nem mindegyik használ E120-at.

Genius2 2016.12.09. 21:50:10

El nem tudom képzelni, hogy a világon mindenütt gyártott eperjoghurtban lévő színezőanyag nem más, mint a mexikói meg perui sivatagban lévő kis tetvekből van, amit valakik összeszednek és eladnak valakiknek...Emberek, gondoljatok bele! Őrült nagy mennyiséget kellene FOLYAMATOSAN előállítani!!!! Á. Kizárt, hogy ez igaz legyen. E120 simán szintetikusan nem előállítható? Nem hiszem el!

Liping 2016.12.13. 00:42:40

borzasztó szegény tetvek élete, ma nem fogok tudni aludni.
süti beállítások módosítása