Hogy mi a közös az eperjoghurtban, cukorkákban, lekvárokban, színezett szeszesitalokban vagy egy vörös árnyalatú rúzsban, pirosítóban? Egyértelműen a színanyag, azaz a piros, pontosabban a kármin. Kevesen tudják, de ételeinkben a legáltalánosabban elterjedt piros ételfesték a kármin, de ugyanezt az anyagot a kozmetikaipar is használja.
A "csoda" anyag forrása pedig nem más, mint a megtermékenyített bíbor pajzstetű nőstényegyedeinek teste. A tetvek Peruban és Mexikóban élnek a fügekaktusz(farm)okon élősködve. a A nőstény tetveket megölik, testüket porítják, majd extrakcióval kárminsavat nyernek ki, amelyet oldás, bontás és desztillálás folyamata követ egy bonyolult ipari eljárásban. Ezután már csak a felhasználó iparágak gyáraiba kell elfuvarozni és a tetves terméket a vásárlókra sózni.
A termékeken E120, kármin vagy kárminvörös megnevezéssel szerepel, vagy egyszerűen csak természetes színezékként, amikor nem tüntetik fel pontosan a színezőanyagot. Gondolom magadtól te se ennél tetűt, akkor miért hagyod, hogy mégis megetessék veled vagy rávegyenek, hogy magadra kend?
Kövess Facebook-on és ha tetszett a cikk, akkor oszd meg ismerőseiddel is!