A fehérbab eléggé korlátolt szerepkörű a magyar konyhákban, hiszen belefőzik a babgúlyásba és esetleg babfőzeléket készítenek belőle. Azonban vannak még szuper receptek, amik a magyar ember számára rendhagyónak számítanak és színesíthetik a konyhai repertoárt. Ilyen az alábbi fehérbab leves is.
Hozzávalók:
- 4 ek olívaolaj
- 1 db nagy fehér hagyma
- 4 db zellerszál
- 1 db sárga californiai paprika
- 1 db Anaheim paprika (ha nincs akkor sima csípős paprika is jó)
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 konzerv fehérbab
- 1,2 l zöldség alaplé
- 2,5 dl fehérbor
- 3 ek kurkuma
- 1 ek só
- 1/2 tk szárított oregánó
- 1/2 tk szárított zsálya
- 60 ml búzakorpa + 4 ek víz amivel simára kell keverni
- 1/2 bögre korriander levél
Hámozzuk és mossuk meg a zöldségeket, illetve aprítsuk fel őket. A fazékban forrósítsuk fel az olajat, majd adjuk hozzá a hagymát és a zellert, majd pároljuk össze. Adjuk hozzák a paprikákat és további 6-8 percig főzzük, ezután a fokhagymát is adjuk hozzá és további 1 percig pirítsuk a zöldségeket. Ezután jöhet a bab, az alaplé, a víz, a bor, a fűszerek és kis tűzön további 45 percig főzzük a levest. Ekkor adhatjuk hozzá a vízzel elkevert búzakorpát, amit szintén alaposan keverjünk el a levesben. További 10-15 perc főzésre van még szükség, hogy teljesen összefőjenek az ízek.
Eredeti recept és képek innen.