Viszonylag egyszerű, könnyen elkészíthető és laktató étel a padlizsános dahl, amit a konyhában kevésbé jártas egyén is simán meg tud főzni.
Az alábbi mennyiségből kb. 2 adag étel jön ki, ha nagyobb adagot szeretnénk készíteni, akkor értelemszerűen duplázzuk, triplázzuk az alapanyagok mennyiségét.
Hozzávalók:
- 10 dkg vörös lencse
- 4 ek napraforgóolaj
- 1 kis csomó mogyoróhagyma
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk őrölt gyömbér
- 1 tk chili por
- 2 tk kurkuma
- 30 dl víz
- só
- petrezselyem a díszítéshez
A zöldségek meghámozása, megmosása és feldarabolása után hevítsük fel az olajat a fazékban. A hevített olajon pároljuk üvegesre a feldarabolt vöröshagymát és mogyoróhagymát, majd adjuk hozzá a fűszereket és keverjük jól össze, 1-2 percig a fűszerekkel együtt pirítsuk még. Majd adjuk hozzá a vörös lencsét és a vizet is, főzzük 7-8 percig majd végül a feldarabolt padlizsánt is adjuk hozzá. Ezután alacsony hőfokon addig főzzük, amíg a lencse és a padlizsán meg nem fő.
Ha szükségét érezzük, akkor rizst, kölest, bulgurt vagy kuszkuszt is főzhetünk még hozzá.
Eredeti recept és képek innen.