Sokan rettegik a tofut mert szójából van és rémtörténetek kapcsolódnak ehhez a hüvelyeshez. Azonban mint mindent, mértékkel ezt is simán fogyaszthatjuk. A mai recept egy elég egyszerű tofus étel.
Az alábbi mennyiségből 4 adagot kapunk.
Hozzávalók:
- 2 ek olíva olaj vagy kókuszzsír
- 2 db közepes méretű répa
- 1 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 120 ml kókusztej vagy fél bögre kókuszreszelék
- 400 g sűrített paradicsom
- 350 g tofu (feldarabolás előtt nyomkodjuk ki belőle a felesleges vizet)
- 1 kisebb karfiol rózsáira szedve
- 1 ek citromlé
- 1 ek curry
- 2 tk garam masala
- 2 tk só
- ízlés szerint barna rizs, bulgur vagy árpa
Hámozzuk, mossuk meg és aprítsuk fel a zöldségeket. Egy fazékban forrósítsuk fel az olajat, majd a hagymát, a fokhagymát, a répát, a fűszereket, a sót és a kókuszreszeléket (ha kókusztejünk van akkor azt később) öntsük az edénybe és 10 percig főzzük. Ezután adjuk hozzá a sűrített paradicsomot és a kókusz tejet (ha nem kókusz reszeléket használunk) és további 15-20 percig főzzük, amíg meg nem puhulnak a zöldségek. Ezután vegyük le a tűzről és egy botmixerrel pépesítsük össze. Ismét tegyük fel főni és adjuk hozzá a felkockázott tofut, a feldarabolt karfiolt és a citromlevet is. Közepes lángon további 15 percig főzzük, amíg meg nem puhul a karfiol.
Ha megfőtt, akkor barna rizzsel, bulgurral vagy árpával tálaljuk.
Eredeti recept és képek innen.