A zselatin az egyik leggyakoribb élelmiszeripari adalékanyag, amely az üzemek csarnokai mellett szinte minden háztartásban megtalálható. Használják gumicukrokhoz, fagylaltokhoz, csokoládé töltelékekhez, torták krémjébe és tetejébe, ízesített joghurtokba, margarinba és lekvárba hogy tartást adjon az adott "élelmiszernek", de a gyógyszeripar is előszeretettel használja. Színtelen, szagtalan, szinte ízetlen anyag, amely por vagy lap formájában kapható, tehát abszolút semleges valami. Így érthető, hogy sokakban fel sem vetődik az eredete, vagy hogy miből állítják elő.
Nos, a zselatint a hús- és bőripar melléktermékeként megmaradt, elsősorban szarvasmarha és sertés vágóhídi hulladékából, azaz bőrből és csontokból főzik ki, majd hidrolízissel nyerik ki a szövetekből a kollagént. Amúgy nemrég jelent meg a piacon a halmaradványokból előállított zselatin is. Az élelmiszerek csomagolásán E441-ként is találkozhatunk vele az összetevőlistában. A 1,5 perces videót érdemes végignézni. :)