Javában benne vagyunk az őszben és ilyenkor bizony nagyon jól esik egy tányér meleg leves. Mindenkinek megvannak a megszokott receptjei, azonban olykor érdemes kipróbálni 1-1 újdonságot, hiszen az ízlelőbimbóink is rá tudnak unni a megszokott ízekre.
Íme egy egyszerű és finom őszi Minestrone leves, amivel feldobhatjuk őszi recept repertoárunkat és begyűjthetjük anyutól, aputól, férjtől, feleségtől, gyerektől vagy a kutyától az elismerő hümmögéseket.
Az alábbi mennyiségből kb. 6 adag levest kapunk.
Hozzávalók:
- 2 db közepes sárgarépa
- 1 db közepes vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek olívaolaj
- 1,5 liter zöldségleves alaplé
- 3 db közepes burgonya
- 1 kisebb sütőtök negyede
- 1 db közepes cukkini
- 2 db közepes paradicsom
- 1 konzerv vörösbab
- 2,5 tk finomra aprított rozmaring vagy oregáno
- 2,5 tk finomra aprított (lehetőleg friss) kakukkfű
- 4-5 db babérlevél
- só
- durum tészta (opcionális formájú)
Hámozzuk és mossuk meg a zöldségeket, illetve aprítsuk fel őket. Az olívaolajon pirítsuk meg a vöröshagymát, majd ha már átüvegesedett, akkor adjuk hozzá a fokhagymát, a répát és krumplit is, illetve az alapléből öntsük a zöldségekre annyit, hogy a pár perces párolás alatt ne égjenek le. Ha ezzel megvagyunk, akkor hozzáadhatjuk a többi zöldséget, illetve a fűszereket is és folyamatos kevergetés mellett ismét pirítsuk pár (4-5) percig, majd öntsük rá az alaplevet (ha nincs alaplevünk akkor a sima víz is teljesen jó, úgyis összefőnek az ízek). Főzzük addig, amíg teljesen meg nem puhulnak a zöldségek.
A tésztát egy külön edényben főzzük meg, majd a kész levesbe ízlés szerint adagoljuk.
Eredeti recept és képek innen.